Tagi: Świat według Kiepskich, Kiepscy, Filmy, Wszystkie odcinki, Download, Seriale, Waldek Kiepski, Forum filmowe, Serial, Telewizja, TV
Świat według Kiepskich FORUM
 Strona Główna  Kiepscy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Mapa forum  RSS  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Tuner TV
Autor Wiadomość
The Iceman 
Moderator
Ale tak normalnie?

Wysłany: 2010-10-05, 15:05   Tuner TV

Poszukuję jakiegoś tunera TV bądź karty telewizyjnej, która pomoże mi nagrywać audycje z telewizji. Najlepiej, żeby audycje mogły być przechwytywane w wysokiej rozdzielczości (HD) i zgrywane na dysk twardy. Posiadam telewizję kablową - standardowe programy, ale niestety w pokoju, w którym mam komputer, nie posiadam żadnego kabla TV (czyli pozostaje tuner + jakaś antena pokojowa, ale jaka będzie jakość?). Budżet to 300 zł - są tunery w tej cenie, ponoć całkiem dobre, ale szukam właśnie konkretnego. Potrzebuję tylko standardowych programów jak Polsat, TVP, czy TVN. O sprzęt nie muszę się obawiać - procesor i karta graficzna obsłużą nawet najbardziej wymagający kombajn.

Sigi się na tym zna, więc może mi coś doradzisz?

Ostatnio zmieniony przez The Iceman 2010-10-05, 15:06, w całości zmieniany 1 raz  

Czak Noris 
Ferdynand Kiepski
pecunia non olet

Wysłany: 2010-10-05, 15:42   

Sprawdzałeś na Allegro?

The Iceman 
Moderator
Ale tak normalnie?

Wysłany: 2010-10-05, 15:51   

Ja wiem gdzie szukać tunerów, ale potrzebuję jakiegoś konkretnego. Może jest jakiś tuner, który pozwala na odbieranie i nagrywanie standardowych programów (jeśli nie jest podłączona antena, kablówka itd.)? Chyba że antena da mi dobrą jakość... Bo nie mam zamiaru przenosić komputera tam gdzie jest kablówka. Poza tym kabel jest za krótki :-o

Ostatnio zmieniony przez The Iceman 2010-10-05, 15:52, w całości zmieniany 1 raz  

sigi
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-05, 19:28   

The Iceman napisał/a:
Ja wiem gdzie szukać tunerów, ale potrzebuję jakiegoś konkretnego. Może jest jakiś tuner, który pozwala na odbieranie i nagrywanie standardowych programów (jeśli nie jest podłączona antena, kablówka itd.)? Chyba że antena da mi dobrą jakość... Bo nie mam zamiaru przenosić komputera tam gdzie jest kablówka. Poza tym kabel jest za krótki :-o

No jest coś takiego poprzez fale.
Ale to do kitu no i nie takie tanie.
Bez kabli aby mieć dobrą jakość to się nieda.
A to poniżej jak bym mogła w czymś pomóc:
Anteny pokojowej nie radzę. Najlepiej to dobra karta tv w kompie. Kabel z kablowej Telewizji
podłączyć do karty tv w kompie. Następnie aby był głos trzeba połączyć wyjście audio out z telewizora lub recivera do karty dźwiękowej kompa line IN.
No i jeszcze potrzebny jest jakiś program/software do nagrywania. Tu polecam cyberlink power producer.
A najłatwiej aby nie mieć sałaty kablowej to nagrywarka DVD z twardym dyskiem. Wtedy możesz tam to nagrać skopiować na płytkę DVD. Następnie wrzucasz ją do kompa i masz to na twardym dysku. Używam DVD RW Wielokrotnego zapisu. Jako program do tego używam Nero , jest dobry.
Ostatnio zmieniony przez sigi 2010-10-05, 19:55, w całości zmieniany 2 razy  

The Iceman 
Moderator
Ale tak normalnie?

Wysłany: 2010-10-07, 14:11   

sigi,

Mam tutaj taki kabel (stary, ale działa, tylko nie wiem skąd go mam):

http://img442.imageshack.us/img442/8781/kabel.jpg

Czy jak podłączę go do kamery i eurozłącza i kolejno kablówkę do eurozłącza, to czy będę mógł nagrywać telewizję na kartę pamięci?

Ostatnio zmieniony przez The Iceman 2010-10-07, 14:12, w całości zmieniany 1 raz  

sigi
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-07, 19:43   

Trochę niedokładnie to okresliłeś. Niewiem dokładnie o co Ci chodzi. Ale to nie stary kabel tylko barwy tego kabla nie są standardowe. Czerwony i biały to audio czyli głos, a czarny w tym przypadku to video. Teraz to kolor żółty. Możesz to podłączyć do eurozłącza, i kombinować. Z kamery oczywiście nagrasz za pomocą software jak już to wyżej opisałam, ale z kablówki bezpośrednio się nieda, jeżeli nie posiadasz jakiejkolwiek karty TV czy USB karty.
Aby mogłam pomóc wyszczególnij mi to bardziej dokładniej.

Joke 
Mariolka

Wysłany: 2010-11-26, 22:42   

Podepnę się pod pytanie.

W jakich cenach i czy w ogólne istnieje tuner, do którego można by podłączyć Cyfrę +?

sigi
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-27, 00:23   

Wszystko się da. Wystarczy karta TV w komputerze.

Joke 
Mariolka

Wysłany: 2010-11-27, 10:16   

sigi, mogłabyś pokazać przykładowy model z Allegro. Tuner TV będzie miał wejście Euro?

zeezeewoo 
Ferdynand Kiepski
Marian ty łysa mendo

Wysłany: 2010-11-27, 11:26   

ja mam Aver Media koszt ok 250zł

Żądam starego loga!

"Marsz Zbigniew Boniek , w Polsce rosną bociany" T.Norek

The Iceman 
Moderator
Ale tak normalnie?

Wysłany: 2010-11-27, 11:51   

Cytat:
ja mam Aver Media koszt ok 250zł

I można zgrywać filmy na dysk? Potrzebny jest sygnał TV?

zeezeewoo 
Ferdynand Kiepski
Marian ty łysa mendo

Wysłany: 2010-11-27, 12:02   

mam kablówkę , i mam programy na tym Aver kanały z tej kablówki można zgrywać co sie chce(co leci w TV) jest taki czerwony przycisk do nagrywania
Ostatnio zmieniony przez zeezeewoo 2010-11-27, 12:07, w całości zmieniany 1 raz  

The Iceman 
Moderator
Ale tak normalnie?

Wysłany: 2010-11-27, 13:38   

Czyli kablówkę trzeba podłączyć do tego urządzenia? Ono nagrywa w HD? Jak masz jakieś krótkie testowe wideo, to wrzuć gdzieś. Chciałbym coś takiego kupić, ale najpierw muszę sprawdzić jakość.

wiwi 
Edzio Listonosz

Wysłany: 2011-03-17, 20:07   

Ostatnio interesuje się DVB-T czyli cyfrową telewizją naziemną. Sygnał wprowadzany jest systematycznie wg harmonogramów (szukaj google) i coraz wieksza czec naszego kraju znajduje sie w zasięgu. Do odbioru dvb-t jezeli jestes w zasiegu potrzebny jest telewizor z wbudowanym tunterem MPEG 4 (nowe tv LCD Plazma) lub dekoder(ceny od 100zł) lub tuner pci/usb jezeli chcemy ogladac telewizje na komputerze/laptopie. Kanały dvb-t umieszczane są w muxach mux1 obecnie chyba tylko w warszawie i testowo mux2 w skład którego wchodą POLSAT TV4 TVN TVN7 PULS mux3 oferuje TVP1 TVP2 TVP3(regionalne) TVP Kultura TVP Historia. Dodatkowo w Warszawie z PKiN nadawany jest testowo POLSAT HD!!! Jezeli nie jestes pewien czy złapiesz sygnał poczytaj w necie zapytaj na jakims forum. Mysle ze temat DVB-T jest ciekawy gdyż do 2013 zostaną wyłaczone nadajniki analogowe w niektórych rejonach polski już w 2011 wiec jesli nie mamy telewizji satelitarnej lub kablowej a nadal chcemy ogladać telewizje bedziemy zmuszeni nania przejsc.

Odpowiedz do tematu