Odnoszę wrażenie, że potrzebny będzie również dobry sprzęt (pamięć RAM, płyta główna, procesor, dysk twardy) oraz łącze, aby zapobiec spadkom FPS i zacięciom. Przykładowo nagrany film o długości 22 min. w rozdzielczości 640x520 będzie zajmował na naszym dysku ok. 8.5GB, dlatego go skonwertujemy.
Uwaga! Są to programy płatne i mogą mieć restrykcje, dlatego lepiej je zakupić lub ściągnąć pełne wersje z internetu, oczywiście w celach testowych...
A na początek musimy uruchomić Iplę. Następnie uruchamiamy program Fraps, przechodzimy do zakładki Movies i w polu Video Capture Settings zaznaczamy Half-size (proponowana rozdzielczość ekranu to przynajmniej 1280x1024). Jeśli mamy dobry sprzęt, to zaznaczamy haczykiem Force lossless RGB capture. Oczywiście koniecznie należy zaznaczyć pole Hide mouse cursor in video. Pole Video Capture Hotkey oznacza klawisz, po którego naciśnięciu rozpoczniemy nagrywanie filmu (to on również odpowiada za zakończenie nagrywania). Klawisz ten można dowolnie zmienić (nie wybierajcie Spacji, ponieważ będzie ona kolidować z programem Ipla). Program Fraps mamy już skonfigurowany. Wybieramy teraz odcinek, restartujemy go i szybko naciskamy klawisz odpowiedzialny za nagrywanie filmu. O kursor się nie martwimy, ponieważ nie zostanie on nagrany. Tym gorzej, jeśli film nie jest w formacie 16:9, ponieważ może zostać nagrany przez kilka sekund zielony pasek odtwarzania (można zlikwidować go programem AVI ReComp. Czekamy do zakończenia odcinka i naciskamy ten sam klawisz. Oznacza to, że film mamy już nagrany, prawdopodobnie w trzech częściach. Otwieramy te pliki za pomocą programu Xilisoft Video Converter. Wchodzimy w pole Profile i wybieramy General Video -> DivX Video (*.avi). W polu Video Size wybieramy 640x480, w Video Quality Higher, a Audio Quality pozostawiamy bez zmian (Normal). Zaznaczamy pliki do konwersji i klikamy czerwony przycisk Convert Checked Item(s). Rozpocznie się konwersja. Po jej zakończeniu otwieramy program Boilsoft Video Joiner i wskazujemy lokalizację naszych plików (Add File). Za pomocą strzałek ustalamy ich kolejność. Teraz wystarczy już kliknąć przycisk Merge, zaakceptować akcję i po chwili będziemy mieli połączony w jedną całość plik wideo. Jakość obrazu bezstratna.
Ostatnio zmieniony przez The Iceman 2010-04-05, 23:34, w całości zmieniany 3 razy
frapsem full wersją
jak nie masz to napisz do mnie na PW to ci podeśle. . .
z ipli nagrywasz mozesz przewijać dowolne momęty , cały klip mozesz posklejać Windows Movie Makerem ale to słaby program ., preferował bym inny
no i na koncu konwerter
oczywiscie nie ten co jej podany tutaj na początku tematu ;p
Ostatnio zmieniony przez creaultra 2010-02-22, 16:13, w całości zmieniany 1 raz
oczywiscie nie ten co jej podany tutaj na początku tematu
To wg. mnie jeden z najlepszych konwerterów (od Xilisoft). Kompresja naprawdę niezła, program szybki i stabilny, dużo formatów i opcji do wyboru. Cóż chcieć więcej?
krzys133 - robisz tak samo jak w poradniku.
Tutaj macie linki do pełnych wersji tych programów (nie moje):
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Ja mam te 3 aplikacje zakupione legalnie i używam ich bardzo długo. Za ew. wirusy nie odpowiadam.
Ostatnio zmieniony przez The Iceman 2010-02-22, 16:31, w całości zmieniany 5 razy
Chciałeś poradnik - masz go. Ja robię tak i idzie jak po maśle. Nie dotyczy to tylko ŚwK, więc możesz np. zgrać sobie Malanowskiego i Partnerów w ten sposób.
Znalazłem sposób na ten zielony pasek. Po prostu musimy zatrzymać odcinek pierwszym przyciskiem, odtworzyć go i szybko nacisnąć spację. Potem czekamy aż zniknie (nasz kursor nie może być na zielonym pasku) i jednocześnie naciskamy spację oraz przycisk odpowiedzialny za nagrywanie filmu. Oczywiście podczas nagrywania radzę nie ruszać myszką.
Jak ktoś nie ma konta premium, a chce uzbierać punkty, to może uploadować nagrane w ten ssposób odcinki
Ostatnio zmieniony przez The Iceman 2010-02-28, 14:21, w całości zmieniany 2 razy