Tagi: Świat według Kiepskich, Kiepscy, Filmy, Wszystkie odcinki, Download, Seriale, Waldek Kiepski, Forum filmowe, Serial, Telewizja, TV
Świat według Kiepskich FORUM
 Strona Główna  Kiepscy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Mapa forum  RSS  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Pełnoletniość a dojrzałość publiczna
Autor Wiadomość
Maximus90 
Ferdynand Kiepski

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 2011-12-02, 13:54   Pełnoletniość a dojrzałość publiczna

Czy uważasz, ża słuszne, że polskie prawo pozwala zdawać egzamin na prawo jazdy po ukończeniu 18 roku życia?
Czy uważasz, że bierne prawo wyborcze (czyt. możliwość głosowania w wyborach) i jego przyznanie powinno być równoznaczne z ukończeniem 18 roku życia?

Daje dwa hasła, pytania i ciekawe jestem waszych odpowiedzi. Czy uważacie, że młody człowiek, który dopiero co odebrał dowód osobisty jest na tyle dojrzały psychicznie, żeby prowawdzić samochód, i czy jest na tyle dojrzały jeśli chodzi o sprawy PUBLICZNE, żeby decydować o sprawach państwa. Może cenzus wiekowy powinien jednak być niższy?

Ciekaw jestem waszych poglądów na ten temat. Skoro ostatnie odcinki kiepskich są filizoficzne i wielu osobom sie podobają, więc wkroczmy na ten właśnie grunt. ;-)

rasrev 
Paździoch
stara łysa pierdoło!

Wysłany: 2011-12-02, 14:03   

Wydaje mi się że jest ok. Ja w tym roku skończyłem 18 i znam swoje poglądy, mam je ukształtowane. Nie sądzę by trzeba było podwyższać wiek prowadzenia samochodu. Naród i tak jest głupi, więc nie ma różnicy czy 18 lat czy 23 i tak jak chce siądzie za kierownice po alkoholu. Na pewno też nie powinno być zmniejszane.
:)

davvids 
Halinka
I love Speedway :*

Wysłany: 2011-12-05, 19:11   

Pontifex, ciężkie pytanie :-) Wiadome jest że nie ma żadnych reguł dojrzałości i czasem taki szesnastolatek jest bardziej dojrzały niż dajmy na to dwudziestolatek. Tak samo z prowadzeniem samochodu. Jedna osoba podejdzie do tematu poważnie, a inna będzie chciała "zaszpanować" przed kumplami :-) Podobnie możemy jeszcze dyskutować o emerytach: czy pozwalać im wsiadać za kierownicę gdy mają np. +65 na karku? Prawdą jest też że połowa społeczeństwa nie ma swoich poglądów politycznych, a jeśli już ma to są one skierowane "przeciw" komuś, niż ażeby "za".

Taka prawda. Na to wszystko nie ma reguły i zapewne już nie będzie :-)

Pomalutku, po cichutku, powolutku, aż to skutku. Miłe słówko, komplemencik, bombonierka i prezencik. Sratki, kwiatki, duperele- dajesz mało, bierzesz wiele. Ale jaja, ja pierdziele.
Ostatnio zmieniony przez davvids 2011-12-05, 19:15, w całości zmieniany 1 raz  

Sheina 
Paździoch
Pałka sie przegła!

Wysłany: 2012-04-13, 23:05   

Moim zdaniem jest okej .

W końcu musi istnieć jakaś bariera wiekowa, która umożliwia uczestniczenie w życiu publicznym jak i w otrzymaniu prawo jazdy. A ludzie są niestety różni, także czy to by było 18, 19 czy 22 lata i tak nic nie da, jeśli ktoś jest takim niedojrzałym "dużym" dzieckiem. I tak jakaś pewna część społeczeństwa nie trzyma się pewnych reguł i np: sięga po alkohol grubo przed 18 rokiem życia. Co do głosowania w wyborach to i tak dobrze że każdy obywatel może głosować. Kiedyś było tak że mogli tylko mężczyźni lub tylko jakaś część społeczeństwa. A takie coś byłoby niesprawiedliwością. :roll:

Mati1996 
Paździoch
Karwasz Twarz

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 2012-04-13, 23:08   

Moim zdaniem powinni podwyższyć do 21 roku życia.

Odpowiedz do tematu