Oj, trudno powiedzieć...
W pierwszej serii było kilka rewelacyjnych odcinków, ale też takie, które mi się nie podobały.
Chyba zagłosuję na sezon piąty, gdyż wszystkie odcinki były świetne.
Jak ja wiem to sezon 9 to odcinki od 298 do 307 czyli 10 odcinków.Nie wiem jak wpadłaś na 15.
Bo zeszłej jesieni pierwszym wyemitowanym odcinkiem był odcinek 293 "Masakra"
_________________ Wierzył chłop w gusła, aż mu dupa uschła
[URL=http://zakaz linkowania do nielegalnych kopii plików/Czak-Noris?b=1][/URL]
sigi [Usunięty]
Wysłany: 2010-01-20, 19:17
fan ferdynanda napisał/a:
sigi napisał/a:
Jak ja wiem to sezon 9 to odcinki od 298 do 307 czyli 10 odcinków.Nie wiem jak wpadłaś na 15.
Bo zeszłej jesieni pierwszym wyemitowanym odcinkiem był odcinek 293 "Masakra"
To nic nie mówi odcinki są podzielone na sezony a nie kiedy były emitowane.
W takim razie musiło być sezonów 11 a nie 10, bo sezon 8 odc.282 Mamut był emitowany 02.04.2008 a odc.292 Niedziela Wyborcza 04.06. 2008 i tu racja bo 10 odcinków.
Sezon 9 zaczął się od odc.298 Oda do Młodości.
A gdzie ta reszta odcinków 293 do 297?
Ostatnio zmieniony przez sigi 2010-01-20, 19:20, w całości zmieniany 1 raz
Ludzie, ale macie przerąbane z tymi głupimi podziałami na sezony.
Pojęcie sezon lub seria odnosi się do wszystkich odcinków Kiepskich emitowanych jesienią lub wiosną (tj. w określonym czasie).
4.06.2008 został wyemitowany ostatni odcinek czyli Niedziela wyborcza (Mamut też zalicza się do tej serii). Natomiast pierwszym odcinkiem po wakacjach był odc. Masakra i on zalicza się do tej samej serii/sezonu co odcinek Oda do młodości, który był na wizji pewnie w okolicach października, czyli w podobnym czasie.
Jak odcinek Mamut może być w innym sezonie niż np. Azazel Pazuzu, skoro był emitowany tuz przed nim albo tuż po nim (dokładnie nie pamiętam...)???
Nie wiem kto jest odpowiedzialny za taki a nie inny podział i czemu akurat jest to w ten sposób podzielone, ale trudno. W ogóle nie wiem po cholerę to dzielić jak jeden sezon ma 145 odcinków, inny 15. Przecież to jest zupełnie bez sensu.
Popatrzcie sobie na amerykańskie seriale. Prison Break, Lost itd. Tam każdy sezon jest złożony z odcinków emitowanych w określonym czasie i w określonej ilości (np. 22 odcinki wiosną/jesienią), a nie tak debilnie porozpieprzane jak tutaj.
sigi [Usunięty]
Wysłany: 2010-01-20, 22:07
elendil93 napisał/a:
Ludzie, ale macie przerąbane z tymi głupimi podziałami na sezony.
Pojęcie sezon lub seria odnosi się do wszystkich odcinków Kiepskich emitowanych jesienią lub wiosną (tj. w określonym czasie).
4.06.2008 został wyemitowany ostatni odcinek czyli Niedziela wyborcza (Mamut też zalicza się do tej serii). Natomiast pierwszym odcinkiem po wakacjach był odc. Masakra i on zalicza się do tej samej serii/sezonu co odcinek Oda do młodości, który był na wizji pewnie w okolicach października, czyli w podobnym czasie.
Jak odcinek Mamut może być w innym sezonie niż np. Azazel Pazuzu, skoro był emitowany tuz przed nim albo tuż po nim (dokładnie nie pamiętam...)???
Nie wiem kto jest odpowiedzialny za taki a nie inny podział i czemu akurat jest to w ten sposób podzielone, ale trudno. W ogóle nie wiem po cholerę to dzielić jak jeden sezon ma 145 odcinków, inny 15. Przecież to jest zupełnie bez sensu.
Popatrzcie sobie na amerykańskie seriale. Prison Break, Lost itd. Tam każdy sezon jest złożony z odcinków emitowanych w określonym czasie i w określonej ilości (np. 22 odcinki wiosną/jesienią), a nie tak debilnie porozpieprzane jak tutaj.
sigi
Przecież wiem jak są oficjalnie podzielone te sezony, nie rób ze mnie debila.
Co, jak już na Wikipedii i w Ipla jest tak podzielone to znaczy, że to świętość i jest to zrobione dobrze? OTÓŻ NIE.
Jak Masakra i Oda do młodości są w różnych sezonach skoro były emitowane w tym samym czasie? To samo chociażby z Mamutem i Azazelem Pazuzu. Azazel był emitowany nawet przed Mamutem - popatrzcie na daty!!! To jak może być dopiero w następnym sezonie? Tak samo jest z wieloma innymi. Ktoś tak podzielił i zrobił to głupio, bo niby czym się kierował, układając to w ten sposób? No właśnie nie wiadomo. Przecież to daty emisji są głównym i praktycznie jedynym kryterium dzielenia na serie/sezony.
Zatem nie wyjeżdżaj mi tutaj z Wikipedią, bo to, że taki podział funkcjonuje oficjalnie to wiem i mimo to uważam, że jest on idiotycznie zrobiony. Powinno się to naprawić.
Ostatnio zmieniony przez elendil93 2010-01-20, 23:27, w całości zmieniany 2 razy
Uważanie Wikipedii za oficjalne źródło w tej kwestii to żart. Ktoś sobie podzieli i tak jest. Ludziom z Ipli pewnie się nie chciało dzielić samodzielnie to wzięli to co jest na Wikipedii i to wszystko.
Prison Break też nie jest podzielony równo więc to zły przykład (spójrz na 3 sezon).
Prison Break też nie jest podzielony równo więc to zły przykład (spójrz na 3 sezon).
No tak ale za 3 sezon uważa się odcinki wyemitwane w jednym okresie. Czyli mimo tej mniejszej liczby odcinków (był strajk scenarzystów) jest to podzielone poprawnie.
Poza tym różnica: 22 a 13 odcinków to co innego, niż 145 a 15, prawda?
Dobra, kończąc już to p*&$#@lamento nt. sezonów podsumuję:
Jest to zły podział, nie wiadomo czemu zrobiony tak a nie inaczej i chyba zaraz się tym zajmę.
EDIT:
Trochę wyedytowałem tabelkę na Wiki, a kiedy będzie to wprowadzone to nie wiem. W każdym razie pozmieniałem trochę od sezonu piątego. Wcześniejsze są chyba ok, tego pierwszego nie dotknąłem. Przy podziale odcinków wziąłem pod uwagę ciągłość emisji i moment dłuższych, kilkumiesięcznych przerw w wyświetlaniu. I wyszło tak:
Sezon 5: 203-265 (6 września 2006 - 30 maja 2007) Emisja była bez najmniejszej przerwy, nawet zimowej więc powinno się liczyć za jeden sezon.
Sezon 6: 266-278 (3 października 2007 - 31 grudnia 2007)
Sezon 7: 279-292 (5 marca 2008 - 4 czerwca 2008)
Sezon 8: 293-307 (1 października 2008 - 2 stycznia 2009)
Sezon 9: 308-322 (2 września 2009 - 30 grudnia 2009)
Czyli wyszedł nawet jeden sezon mniej.
Ostatnio zmieniony przez elendil93 2010-01-21, 13:08, w całości zmieniany 3 razy
Ja jestem zwolennikiem dzielenia według przerw w zdjęciach. Czyli sezon to dla mnie grupa odcinków nakręconych wspólnie w krótkim okresie czasu. To można rozpoznać po zmianach w scenografii (np. pomalowany korytarz, inne lampy na korytarzu, inaczej umiejscowiony rezerwuar w kiblu, itd.). Dlatego jestem zwolennikiem dzielenia tak:
Sezon 5 (203 - 244) - tu jest problem, bo odcinki z 2005 i 2006 roku zgodnie z numeracją są przemieszane (zwróćcie uwagę, że w odcinkach 206 i 208 lampy na korytarzu są żółte, a w odcinkach 207 i 209 inne), ale to jedyny taki sezon.
Sezon 6 (245 - 265)
Sezon 7 (266 - 282)
Sezon 8 (283 - 297)
Sezon 9 (298 - 307)
Sezon 10 (308 - 322)
_________________ Mam nadzieję, że nigdy nie doczekam 393 odcinka ŚWK.
Zdecydowanie 1 sezon był njabardziej porąbany i śmieszny
_________________ rym cym cym z dupy dym!!!!!
sigi [Usunięty]
Wysłany: 2010-01-21, 19:49
paździoch91 napisał/a:
Ja jestem zwolennikiem dzielenia według przerw w zdjęciach. Czyli sezon to dla mnie grupa odcinków nakręconych wspólnie w krótkim okresie czasu. To można rozpoznać po zmianach w scenografii (np. pomalowany korytarz, inne lampy na korytarzu, inaczej umiejscowiony rezerwuar w kiblu, itd.). Dlatego jestem zwolennikiem dzielenia tak:
Sezon 5 (203 - 244) - tu jest problem, bo odcinki z 2005 i 2006 roku zgodnie z numeracją są przemieszane (zwróćcie uwagę, że w odcinkach 206 i 208 lampy na korytarzu są żółte, a w odcinkach 207 i 209 inne), ale to jedyny taki sezon.
Sezon 6 (245 - 265)
Sezon 7 (266 - 282)
Sezon 8 (283 - 297)
Sezon 9 (298 - 307)
Sezon 10 (308 - 322)
Super że to zauważyłeś bo Elendil93 widzi tylko jak są emitowane w telewizji.
Dodam że jest taki odcinek który miał być emitowany w październiku albo we wrześniu 2009
pt. Wiedźmin Nocno Dzienny i się nie pojawił.Oznacza to że jak się pojawi na wiosnę to, to oczywiście sezon 10.I tak jest jak piszesz sezony są dzielone kiedy były nagrywane a nie emitowane.
Ja jeszcze dodam, że numeracja odcinków 223 - 241 w Wikipedii i w Ipli nie jest prawidłowa. Polsat przyjmuje taką numerację i według niej emituje odcinki (w takiej kolejności emitowane były również odcinki na Polsat 2):*
223 Kamasuntra (224)
224 Demoralizator (225)
225 Stypa (226)
226 Bezpieczeństwo i higiena życia (227)
227 Korzeń piastowski (228)
228 Telewidz (229)
229 Menda (230)
230 Remoncik (231)
231 Drapieżnik (232)
232 Hobby (240)
233 - 239 się zgadzają
240 Fryzjer (241)
241 Sandały Ojca Gaudentego (223)
* - W nawiasie podano, jaki numer ma odcinek według numeracji Wikipedii i Ipli.
_________________ Mam nadzieję, że nigdy nie doczekam 393 odcinka ŚWK.