Wysłany: 2008-06-13, 07:45 Andrzej Grabowski (Ferdek)
Data urodzenia: 15 marca 1952
Miejsce urodzenia: Chrzanów
Znany i lubiany aktor obdarzony wielkim talentem komediowym. Wykształcenie zdobył w krakowskiej PWST, którą ukończył w 1974 roku. Występuje na scenie Teatru im. Słowackiego w Krakowie. Jest laureatem wielu nagród, min.: Grand Prix Toruń '86, główne nagrody w Szczecinie 1987, 1988, nagrody w Kaliszu 1988, 1990.
Mój ulubiony aktor Polski (ze względów wiadomych). W Kiepskich boski w innym kryminalnym serialu ktorego nazwy nie pamiętam widziałem kawałek i powiem że tam też grał świetnie. Zdecydowanie jeden z najlepszych komediowych polskich aktorów.
Najlepszy polski aktor - z tym się zgodzę. Ale zdecydowanie rola Ferdynanda Kiepskiego jest chyba najlepszą. Nieciekawa moim zdaniem rola w filmie "Zróbmy sobie wnuka". Bardzo dobrze zagrał Kowala w serialu "Odwróceni", chociaż w niektórych scenach był obrzydliwy. Podsumowując - najlepiej gra w "Świecie według Kiepskich", za rolę Ferdka śmiało daję 10/10.
Ostatnio zmieniony przez wositelec 2008-10-30, 20:11, w całości zmieniany 1 raz
Ferdek jak Ferdek, na sam jego widok od razu mam lepszy humor Ferdas częściej gra gangstera albo biznesmena, w filmie "Dublerzy" grał nieźle, albo w "Super Produkcji" grał szefa gangu i też mu to dobrze szło. Uważam że Andrzej Grabowski potrafi bardzo dobrze odegrać jaką kolwiek postać, raz pijaka a raz biznesmena. (A wracając do filmu Super Produkcja, najlepsza była ta scena w której Ferdek podczas tej konferencji "filmowców" wleciał do tego pomieszczenia, wszedł na stół przy którym siedzieli i krzyczał "To ja jestem szef szefów!!!" - Nieźle się z tego poryłem xD).
Widziałem go w serialu ŚWK i w filmie ZRÓBMY SOBIE WNUKA.
_________________ A jednak! POWRACAM!!!
Polecam stronę www.przygodyreksia.pl
Polecam równierz stronę www.5klasista.interia.pl
Wiecie co możecie mówić na mnie !p!
W skrócie...
Pozdrawiam wszystkich użytkowników tego forum! !!!Patryk!!!
Ferdek jest zaj#@isty!!! Prostota, prymitywizm, alkoholizm to u niego kocham!!! pozostanie na wieki w pomieci polskich widzow, jest znakomitym aktorem!!!!! Szacun
Muszę przyznać Wam rację - wspaniały Aktor.
Mało kto, albo raczej nikt mu nie dorównuje i nie dorówna.
Zgadzam się z tym, że w Świecie według Kiepskich jest rewelacyjny.
W innych serialach/ filmach niezbyt mi się podoba.
A czy mi się wydawało, czy był także w "Tylko miłość"?
Nie oglądam tego serialu, ale kiedyś widziałam fragment i wydawało mi się, że to on.
A.Grabowski to aktor pełna gębą i przede wszystkim teatralny!! , rola ferdka dała mu popularność ale klasę pokazał dopiero w "Pitbulu" Patryka vegi gdzie fenomenalnie zagrał policjanta "Gebelsa" a następnie gangstera w serialu "Odwróceni".
Człowiek kameleon który potrafi zagrać prostaka , glinę , gangusa , dżentelmena mówiąc krotko wielki szacunek i czapki z głów .
Według mnie gdyby rolę Ferdka grał Rywiński nie byłby to juz tak dobry serial i na pewno nie doczekał by się tylu odcinków. A. Grabowski jest niezastąpiony. Jeśli chodzi o role w innych filmach i serialach to były zagrane po mistrzowsku. Według mnie to najlepszy polski aktor