Fabuła:
Akcja serialu toczy się w kawiarni Café René w niewielkim miasteczku Nouvion w okupowanej przez Niemców Francji podczas II wojny światowej. Kawiarnia staje się jednocześnie ulubionym miejscem spotkań stacjonujących w miasteczku Niemców oraz ważnym punktem operacyjnym działaczy francuskiego ruchu oporu. Właściciel kawiarni, pragnący spokojnego życia René Artois, musi więc wykonywać polecenia ruchu oporu i różne usługi na rzecz skorumpowanych niemieckich władz wojskowych, w przeciwnym wypadku grozi mu śmierć albo z rąk Niemców, albo ruchu oporu.
Kilka lat temu TVP2 puszczało odcinki tegoż serialu, widziałem go zaledwie parę razy, ale pamiętam, że nawet mi się podobał.
Świetny serial, zazwyczaj trafiałem na niego przypadkowo i oglądałem pojedyncze odcinki a ostatnio stwierdziłem, że żeby naprawdę zrozumieć komizm tego serialu trzeba się wciągnąć w fabułę i zacząłem oglądać po kolei wszystkie serie. No i obecnie oglądam go nałogowo tak jak kiedyś Kiepskich, jestem mniej więcej w połowie wszystkich odcinków. Generalnie fabuła opiera się na perypetiach związanych z obrazem Upadłej Madonny z wielkim cycem pędzla van Clompa który starają się przechwycić wszyscy bohaterowie i sprzedać po wojnie, świetny serial, pełno komizmu sytuacyjnego, podobno w oryginale jest najeżony grami słownymi ale polska wersja zupełnie tego nie oddaje. Serdecznie polecam każdemu kto będzie chciał sobie zrobić odwyk od Kiepskich
_________________ I nadeszły piękne czasy: śmiechy, tańce, wygibasy. Wszyscy się kochają szczerze, ale ja im gówno wierzę.
Serial genialny, ale stracił trochę przy zmianach aktorów. Serie 8-9 zrobione są już trochę na siłę, ale i tak są w miarę dobre. Dla wszystkich, którzy podobnie jak ja uwielbiają britcomy.
Bardzo sobry serial.Najlepszy jest ten policjant co mówi kaleczoną francuszczyzną.
A teraz ciekawostka.W jednym z odcinków Rene zbierał pieniądze od wieśniaków padł teks"zebrałem 20 franków i polską złotówkę
_________________ BABKA GDZIE JEST RENTA!!!!
DAj mi spokój kanalio
Uwielbiam to Nielubię zbytnio zagranicznych komedii ale humor, klimat oraz wykonanie tego serialu jest super Cały czas, dzieje się coś śmiesznego. Teraz oglądam z seriali komediowych, tylko 'Allo, 'Allo i Kiepskich