Tagi: Świat według Kiepskich, Kiepscy, Filmy, Wszystkie odcinki, Download, Seriale, Waldek Kiepski, Forum filmowe, Serial, Telewizja, TV
Świat według Kiepskich FORUM
 Strona Główna  Kiepscy  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Mapa forum  RSS  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
266 Ferdynand K.
Autor Wiadomość
Czak Noris 
Ferdynand Kiepski
pecunia non olet

Wysłany: 2009-12-12, 18:35   266 Ferdynand K.

Opis: Ferdek jest oskarżony o... no właśnie, o co? A proces już niedługo... Odcinek oparty na motywach Procesu Kafki.

Co sądzicie o tym odcinku? Mi bardzo się podoba, najlepszy jest moment jak Ferdek otwiera drzwi od kibla, a tam stoi Boczek. Co sądzicie o tym odcinku?

Kiepska_Fanka 
Ferdynand Kiepski

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 2009-12-12, 19:13   

Bardzo fajny odcinek. Prawdę mówiąc kiedyś go nie lubiłam, ale ostatnio go oglądałam i bardzo mi się spodobał.
Najlepsza była końcówka.

Zapraszam na http://youtube.com/user/Kiepska5

krzys133 
Ferdynand Kiepski

Wysłany: 2009-12-14, 13:13   

Był niezły, chodziarz na końcu myślałem, że dowiem się o co był oskarżony Ferdek.

konrado5 
Halinka

Wysłany: 2009-12-14, 13:23   

Ten odcinek wydaje mi się jakiś dziwny tzn. niepasujący do serialu. No i również rozczarowałem się, że się nie dowiedziałem o co został oskarżony Ferdek. No i zbyt dużo ciągłego "jest oskarżony", przez co staje się ten odcinek nudny.

Kiepska_Fanka 
Ferdynand Kiepski

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 2009-12-14, 23:12   

Też mi brakowało tego. Mogliby wymyślić coś śmiesznego, np. że po najnowszych przeliczeniach wynika, że Ferdek wypija zbyt dużo piwa dziennie i za to został oskarżony.

Zapraszam na http://youtube.com/user/Kiepska5

Piotrus 
Boczek

Wysłany: 2009-12-15, 15:11   

Jeden ze słabszych odcinków chociaż końcówka była dobra.

konrado5 
Halinka

Wysłany: 2009-12-15, 21:54   

Właśnie końcówka była najgorsza, nic ciekawego. :D

AdaśM 
Paździoch
AdiM

Wysłany: 2009-12-16, 04:20   Odp

Końcówka nic nie wyjaśniła. Do bani happy end.

donfrafrequezz 
Boczek

Wysłany: 2010-06-17, 01:58   

krzys133 napisał/a:
na końcu myślałem, że dowiem się o co był oskarżony Ferdek

no i o to tu właśnie chodziło by nie było wiadomo o co

genialny odcinek, skojarzenie z "Procesem" jak najbardziej na miejscu

punk rock z Danii --->> http://punkowcy.ok1.pl/viewtopic.php?t=2361

Pan Jelonek 
Halinka

Wysłany: 2011-01-16, 21:36   

Bardzo dobry odcinek, pokazujący że Kiepscy to nie tylko niewybredny humor podlany wódką i browarem ale serial bardzo często posiadający drugie dno. I w tym właśnie odcinku te drugie dno wyraźnie wychodzi na wierzch, w zasadzie nie jest ukryte zupełnie co rzadko się zdarza. Po pierwsze Proces Kafki, zamiast Józefa K. mamy Ferdynanda, oskarżonego przez CBA nie wiadomo o co. Trochę mało subtelny pojazd po rządach Jarosława Kaczyńskiego, ale pomysł świetny i oddające atmosferę panującą w tym okresie.
krzys133 napisał/a:
chodziarz na końcu myślałem, że dowiem się o co był oskarżony Ferdek.
konrado5 napisał/a:
No i również rozczarowałem się, że się nie dowiedziałem o co został oskarżony Ferdek
Kiepska_Fanka napisał/a:
Też mi brakowało tego. Mogliby wymyślić coś śmiesznego,

itd. itd.
Właśnie o to chodzi i w Procesie i w tym odcinku, że tak naprawdę nikt łącznie z samym bohaterem nie wie o co jest oskarżany. Różnie się to interpretuje w przypadku powieści Kafki, w tym odcinku Kiepskich moim zdaniem ma to pokazać absurdalną sytuację szukania haków, rzucania oskarżeń na wszystkich, osaczenia obywatela przez rząd bo tak działania CBA pokazywały media. No i z tego w mistrzowski sposób pokpiwają sobie autorzy serialu.

9/10

kiacz 
Edzio Listonosz

Wysłany: 2011-01-28, 12:55   

Ten odcinek jest pogardą z rządów PiS-u, który słynął z akcji wymierzonych przeciw niewinnym ludziom wg zasady: ,,pokaż człowieka, a ja znajdę na niego paragraf".

paździoch91 
Moderator
Menda bazarowa

Wysłany: 2011-03-19, 09:02   

Ten odcinek to ewidentny pojazd po PiS-ie. Może dla zagorzałych przeciwników tej partii byłby świetny, dla mnie był taki sobie. Nie podobało mi się to, że cały czas nie było wiadomo o co chodzi, że adwokat i prokurator pojawili się znikąd jak Ferdek zaczął ich potrzebować. Naprawdę śmieszna była tylko scena z procesem jak wszyscy (nawet obrońca Ferdka) jeździli po nim.
Minus tradycyjnie za kolorki, śmiechy i inne techniczne nowinki, które wprowadzono z 6. sezonem i w 7. sezonie były kontynuowane (te dwa sezony pod względem scenografii i rozwiązań technicznych różnią się niewiele). 5/10

Goglik 
Mariolka
Łysa małpa

Wysłany: 2011-03-19, 09:54   

Już abstrahując od sympatii politycznych, to był jeden z nielicznych odcinków ,którego nie byłem w stanie obejrzeć do końca. I tak właśnie drodzy moi wygląda "Świat według Kiepskich" jak za scenariusz odpowiadają inni ludzie niż Sobiszewcy i Yoka. Żenada. To już wolę jakieś podróże w czasie i kolejne wcielenia Mariana Paździocha ,o których opowiada Ferdkowi przy wódce, niż takie polityczne gówno.
Ostatnio zmieniony przez Goglik 2011-03-19, 09:59, w całości zmieniany 1 raz  

Lędzic 
Ferdynand Kiepski
I na drugą nóżkę!

Wysłany: 2011-03-19, 13:08   

Tak, jak świetne jest dzieło Kafki, tak i jest ten odcinek. Osamotniony bohater, przeciw któremu są prawie wszyscy. 8/10.

Goglik 
Mariolka
Łysa małpa

Wysłany: 2011-03-19, 14:25   

Lędzic napisał/a:
Tak, jak świetne jest dzieło Kafki, tak i jest ten odcinek. Osamotniony bohater, przeciw któremu są prawie wszyscy. 8/10.

Nawiązanie do "Procesu" rzeczywiście było, ja bym nawet powiedział ,że może zbyt dosłowne, bo o mało by zrobili ekranizację powieści Kafki. Tylko dlaczego w tym wszystkim posłużono się PiSem? Czy serial komediowy ma służyć jako narzędzie do walki politycznej? Dlaczego dziś, kiedy rządzi PO, nie kręci się odcinków politycznych. Bo ATM ma oczywiste powiązania z rządzącą partią , przecież nawet realizowali spot wyborczy Donalda Tuska w 2007.
Ostatnio zmieniony przez Goglik 2011-03-19, 14:25, w całości zmieniany 1 raz  

bodzio_09321 
Paździoch
19bodzio64

Wysłany: 2011-06-02, 16:09   

Fajny odcinek 9/10. Najlepszy był proces przeciw Ferdkowi.

kamikaze316 
Boczek
Kanalia

Wysłany: 2011-06-02, 17:12   

Dokładnie, genialny odcinek ;)
Chociaż prawdę powiedziawszy cała fabuła tak nielogiczna że aż żal ściska, bo czy logiczne jest że nie wiadomo o co toczy się proces Ferdka? I się nie wyjaśniło, to odcinek i tak należy do moich ulubionych. Wszystko toczy się genialnymi tekstami i scenami. Gra aktorów, szczególnie Grabowskiego, że sam nie wiedział w serialu o co toczy się proces, jak go Halinka wypytywała:
Jełopie coś ty tam nawywijał?
A on: Halinka kurde nie wiem (Taki przestraszony)
Ten Adwokat, co miał go bronić, a w rzeczywistości sam po nim jechał ;p
Nie ma co, idealne, 9/10 . Byłoby 10, jakby było wyjaśnienie :-D

dul. 
Waldek
WĘŻU JEDEN

Wysłany: 2011-07-18, 00:34   

Bardzo dobrze zrobiony odcinek; własna interpretacja "Procesu" Kafki wykonana przez 'Kiepskich' jest naprawdę świetna, już nie mówię i nie komentuję ukrytych morałów tego odcinka. A te sytuacje absurdalne i niewytłumaczalne w tym odcinku, nabierają w tym kontekście fabuły świetnego efektu. Sam proces był świetny i abstrakcyjna końcówka równie ciekawa. Chyba jeden z najlepszych odcinków tego, niezbyt lubianego przeze mnie sezonu.

10/10
Ostatnio zmieniony przez dul. 2011-07-18, 00:34, w całości zmieniany 1 raz  

kamikaze316 
Boczek
Kanalia

Wysłany: 2011-07-18, 00:55   

Fakt masz rację ten był najlepszy w 7 sezonie. Ale było jeszcze kilka fajnych. Min: Uśmiech zębiczny, flaszka niedopitka, złota rączka. I to chyba wszystko. Np: Odcinek szczupak, dali jakąś kartonową rybę i ma być śmiesznie.

Mati1996 
Paździoch
Karwasz Twarz

Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 2012-02-21, 20:56   

Świetny odcinek, najlepsze było jak otwarł drzwi od kibla a tam Boczek i dialog:
- Panie, co pan, w zboczeńca się pan zamieniasz ? Ja wszystko powiem pani Halince!
- Panie, nie strasz pan, bo od straszenia inni tu są.
- Panie i tak powiem!
Jak zobaczył facetów w czerni :lol: , nazwa: PLS, jak reporterka mówiła, że podejrzany Ferdynand Kiepski zjadł dzisiaj na śniadanie jajko na miękko, dialog:
- To, co żesz zrobił, co ?
- No, nie wiem Halinka. Ja żem w życiu, nie był w nic zamieszany. Jedyne co, żem mieszał to wodę z sokiem.
- Ale to chyba nie przęstępstwo ?
- Chyba nie, to przedawnione już jest.
Inny dialog:
- Ja żem jest niewinny.
- To czemu uciekasz ?
- Ja ucieka, ja uciekam ?!
- Gdzie, stój przęstępco !
- Ja żem jest niewinny.
- W więzieniu każden jeden jest niewinny.
- Ja chcę adwokata.
Jak póżniej mówił: '' Dupa, d*&a, d*&a '', jak przyszedł prokurator, póżniejsza rozprawa Ferdynanda K., nadinspektor Gnat walący młotkiem, i dialog:
- Powtarzam, musi pan powiedzieć nazwiska i imiona WSZYSTKICH wspólników.
- Jak wszyscy, to kurde wszyscy. Moim wspólnikiem jest cały naród.
I przemowa nadinspektora :
- Narodzie, masz prawo zachować milczenie. Wszystko co teraz powiesz, może zostać użyte przeciwko tobie.
- O!
No i jak wszyscy jak jeden mąż, pokazali gest Kozakiewicza. ( dla niewtajemniczonych, wała ) Moja ocena 8/10.
Ostatnio zmieniony przez Mati1996 2012-02-21, 20:56, w całości zmieniany 1 raz  

Kizior 
Ferdynand Kiepski

Wysłany: 2012-02-22, 00:34   

Mnie się ten odcinek nie podobał bo wpisywał się jak tania dziwka do wynajęcia w bieżąca walkę polityczną. Dobrze wszyscy wiedzą jakie sympatie polityczne mają włodarze Polsatu i z kim współpracuje ATM - dlatego ten odcinek wiadomo dlaczego i po co powstał. Żenada, zwłaszcza że następcy "PLS" wcale nie są wcale "lepsi" ale jakoś nikt o tym odcinka nie zrobi. Dlatego to coś można traktować nie jako odcinek Kiepskich a tylko jako przydługawy spot wyborczy. Przykro mi ale tak jest. Wielka skaza na serialu.
Ostatnio zmieniony przez Kizior 2012-02-22, 00:34, w całości zmieniany 1 raz  

konrado5 
Halinka

Wysłany: 2012-02-22, 01:19   

Nawet w ostatnim sezonie był odcinek polityczny "Szczury".

Kizior 
Ferdynand Kiepski

Wysłany: 2012-02-22, 18:43   

Takich odcinków było już kilka nad czym ubolewam.

Dan-TuTenCham 
Kiepski Znawca
MARCIN MIROWSKI-OUT

Ostrzeżeń:
 5/3/6
Wysłany: 2012-02-22, 20:33   

konrado5 napisał/a:
Nawet w ostatnim sezonie był odcinek polityczny "Szczury".

Chyba "Myszy i ludzie" ;-) Swoją drogą jest dla mnie genialny...

polska244 
Boczek
A bo co ?

Wysłany: 2012-04-10, 09:47   

Odcinek bardzo dobry tylko za dużo polityki ale było się z czego pośmiać.Podobała mi się scena jak Paździoch z Heleną przy kiblu stali a Ferdek uciekał a Marian ,,stój przestępco,,.Końcowa scena genialna 8-) 10/10.

Odpowiedz do tematu